Büyük Torbalı

Yeralti ve sanayi kaynaklari

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Yeralti ve sanayi kaynaklari
233 Görüntüleme
30 Haziran 2010 - 21:41
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

DUN güzel Torbali’mizin tarimdaki durumunu ele almistik.. Internetten buldugumuz bilgiler de gösteriyor ki ilçede çok sey degismis. Torbali artik eski Torbali degil.. Tarimda bir gerileme söz konusu… Geçmiste yetistirilen birçok ürünün artik adi bile anilmiyor..
Tarimda durum bundan ibaret..
Gelelim diger özelliklere.. Bugün de sizlerle Ege Bölgesi’nin yer alti ve sanayi özelliklerini paylasiyorum.. Bu bilgileri de sanal ortamdan buldum..
Degerlendirme sizin:

YERALTI KAYNAKLARI: Ege Bölge’si yeralti kaynaklari bakimindan oldukça zengindir; ama madenlerin birçogu Ilkçag’dan beri isletildiginden, tükenmistir. Bölgede yaygin olan linyit yataklari, Kütahya ve Soma yörelerinde toplanmistir. Kütahya yöresindeki linyitlerin isletilmesi Kütahya-Balikesir demiryolunun yapilmasiyla kolaylasmistir. Isletilen yataklardan biri Degirmisaz havzasidir; Tunçbilek bölgesindeki yataklarsa daha önemlidir. Soma’dan da oldukça iyi nitelikli linyit kömürü çikarilmaktadir. Demire katilarak çelik elde etmeye yarayan krom, Kütahya ve Balikesir arasindaki yataklardan Çardi’da çikarilirken, günümüzde bu ocak tükendigi için birakilmis, onun yerine Dagardi ve Dursunbey dolaylarindaki ocaklar isletilmeye açilmistir. Bölgedeki çok sayida demir yataginin baslicalari Edremit yöresinde, Ayvalik’in güneyinde ve Simav çevresinde yer alir; Selçuk, Usak ve Tire’de zimpara yataklari isletilir. Ayrica çesitli mermer, civa, bor, manganez yataklari vardir. Türkiye’nin en önemli maden suyu Afyon dolaylarinda Kizilay tarafindan isletilmekte Izmir’in Çamalti tuzlalarindan da Türkiye’nin toplam tuz ürünün 3/5’ü elde edilmektedir.

SANAYI ETKINLIKLERI: Ege bölgesi Türkiye’de Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sirada yer alir. Özellikle Izmir’de toplanmis olan baslica sanayi kollari arasinda dokumacilik, makine ve madeni esya yapimi, besin sanayisi (un, makarna, konserve fabrikalari), tütün isletmeciligi sayilabilir. Pamuklu, dokumacilik, Izmir’in yani sira Aydin, Nazilli, Denizli, ve Usak’ta gelismistir. Yag sanayisi tesisleri özellikle Edremit-Ayvalik yöresinde, seker fabrikalari Usak, Kütahya ve Afyon’da yer alir. Usak, Kula, Gördes ve Simav’da halicilik gelismistir.

USLU’YA KATILIYORUM

DEGERLI okurlarim dün gazetemizde Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu’nun röportaji vardi. Murat Uslu açiklamalari yaparken ben de oradaydim. Uslu, “Torbali’nin sembolü pamuk olmali” dediginde ‘Iste ben bunu köseme yaza-rim’ dedim. Çünkü ben de ayni seyi düsünü-yorum.. Çünkü ben de ‘beyaz altin’ olarak ta-nimlanan pamugun stratejik öneminin farkin-dayim.Pamuga simsiki sarilmaliyiz. Pamuk bizim gelecegimiz. Hiyarla, patlicanla olmaz bu is.
Pamuk ille de pamuk..

NOT: Dün aci bir ölüm haberi ile sarsildik. Bursa Hali Pazari’nin personelle-rinden Ertan Köse gizli kalp rahatsizligi nedeniyle hayatini kaybetti. Allah rahmet eylesin. Kederli ai-lesine ve dostlarina bassag-ligi diliyorum.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web