Büyük Torbalı

Küresellesme ve dil2

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Küresellesme ve dil2
Mustafa YETKIL( mustafayetkil@buyuktorbali.com )
304 Görüntüleme
17 Mayıs 2012 - 8:07
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

DUYGU, düsünce ve dileklerimizi anlatmaya yarayan isaretlerin daha çok ses isaretlerinin (im) hepsine birden dil denildigini biliyoruz. Dille düsüncenin ilgisi üstüne beyin yoranlar, hangisinin temel oldugunu Arastiranlar dile öncelik tanimakta, dilsiz düsünce olamayacagi kanisini savunmaktadirlar. Düsünün. Dil olmasaydi bilim, sanat, teknik olabilir miydi? Uygarlik olur muydu? Çünkü dil, düsüncenin aynasidir.
Alman filozofu Wilhelm Humbott: “Bir ulusun gerçek yurdu, onun dilidir. Dil, ulusal dilegi belirten güçlü bir varliktir. Ulusal dil yok olunca ulusal duygu da çok geçmeden yitirilebilir” demektedir. Bugün dünyada konusulan binlerce dil vardir. Iki binden fazlasi dil bilimcilerince incelenmistir. 193738’de birbirinden ayri olarak yapilan iki sayima göre dünyada 2796 dil yasadigi tespit edilmistir. Lehçe, sive ve agizlar bu sayinin disinda dir.Bir baska çalisma daha vardir. Dünya Gözetleme Enstitüsünden Payel Sambat adli bilim adami 21.yüzyil içerisinde dogal felaketler nedeniyle ve küresellesmenin zorlamasiyla bilinen 6800 dilden 3400’ünün yeryüzün den silinecegini, her kaybolan dilde insanlik ve kültür tarihinden bir parçanin kaybolacagina dikkat çekmektedir.

Babil kulesi efsanesini bilir misiniz? “Tevrat’a göre; bir zamanlar yeryüzünün bütün insanlari birlik içindeydiler. Tek bir dil konusuyorlardi ve herkes birbirini anlayabiliyormus. Zamanla kendilerini kusursuz bulan insanlar Babil’de tepesi göge varan bir kule yapmaya karar vermisler. Insanlarin bu gizli duygularini sezen Tanri öfkelenmis. Sunlarin dilini karistirayim, birbirlerinin ne dediklerini anlamasinlar demis. Dedigini yapmis… Birbirlerini anlamayan insanlar dört bir yana saçilmislar. Kule de yarim kalmis. Iste o zaman, bu zaman insan topluluklari farkli diller konusur, birbirlerini anlamakta zorluk çekermis”
Efsanede dogru yön; insanoglundaki en içten özlemlerinden biri olan anlasmayi açiga çikarmasidir. Bu anlasmayi özleriz. Dil birligi olduktan sonra insanin tanrilara bile meydan okuyacagina inanmasidir.
***
Dünya, küresellesme olgusuyla yeniden efsanedeki Babil Kulesi, sürecine giriyor… Iste tam burada ulusal dillere saldiri var. “Dünyanin çok uluslu dev firmalarca bütünlesmis tek bir pazar durumuna gelmesi” dilde de emperyalist saldirilari baslatip kendi dillerini empoze etmelerini gündeme getiriyor. Zenginlesen uluslar yoksul uluslarin dillerine de egemen oluyorlar. Çünkü dil zenginligi uluslarin uygarlik yolunda ilerleyisiyle orantilidir. Dillerin zenginligi sunlara göredir: 1Sözcük sayisina 2Çagdas bilim, teknik ve sanat kavramlarini eksiksiz anlatabilmeye 3Gelecekte ki ilerlemeleri; yeniden bulunacak aygit, anlam ve kavramlari adlandirip anlatmak için gereken sözcükleri kolayca türetme ve birlestirme yollariyla elde etmeye. Küresellesmenin insanlari ister istemez ortak bir dile götürecegi, Ingilizce’nin dünya dili olacagi söylemleri yayiliyor. Küresel bir iletisim agi ve sermaye hareketleri yer yüzündeki ulusal dilleri hem ses bilgisi, hem gramer açisindan zorluyor. Küresellesme 21.Yüzyil da yalniz bilimsel ve teknik dallarda degil insan etkinligini kapsayan bütün alanlarda ve genel anlamda ortak bir dil talebinde bulunuyor. Bu durum Türkçe’mize de yansiyor. Chat diye adlandirilan canli yazismalarda konustugumuz ve yazdigimiz dilden farkli bir dil ortaya çikiyor. Dil yozlasiyor. Yazim kurallarina uyulmuyor. Yazi dilini ünsüzlere indirgeyerek kisaltmalar yapiliyor, kisaltmalarin bir bölümü Ingilizce sözcüklere dayandiriliyor. (slm, mrb, evt, hyr vb) kimi yabanci sözcükler dilimizin ses ve biçim sistemine uyum saglamadan yabanciliklarini koruyarak yasamlarini sürdürüyorlar. Örnegin; part time, stereo, air condition, check up, bodguard, solarium vb. Dilde çogalan bu sözcükler dilimizin dengeleri ve saydamligi açisindan sakincali bulunmaktadir. Yabanci sözcüklerden olusan dükkan, sirket ve isletme adlari da küresellesme sonucunda dilimizin nasil kirlendiginin, dilde kirlenmenin düsüncede kirlenme yarattiginin bir sonucudur.

Tüm güdülemelerde en etkin yol dilden yararlanmaktadir. Dünyamizi küçük bir köye dönüstüren küresellesme ülkelerin kültürlerini de etkilemistir. Dil bilincinin körelmesi, yabanci dil hayranligi kavramlarin içinin bosaltilmasi, anlamlarin yozlastirilmasi hiç de raslantisal degildir.

Oysa biz bu mücadeleyi 17 milyon egitimsiz, yoksul önderine olan inancindan baska hiçbir seyi olmayan bir millet olarak vermistik. Atatürk 2 eylül 1934’de Türk Dili Devriminin amacini söyle belirtiyordu. “Ulusal duygu ile arasinda ki bag çok güçlüdür. Dilin ulusal ve zengin olmasi, ulusal duygunun gelismesinde baslica etkendir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil bilinçle islensin. Ulkesinin yüksek bagimsizligini korumasini bilen Türk ulusu dilini de yabanci diller boyundurugundan kurtaracaktir”
Yabanci kültürle ne kadar iç içe olursak olalim. Rüyalarinizi ana dilimizle görürüz. Ölüm döseginde ki son sözümüz kuskusuz ana dilimizle olacaktir. Bilinç altina dek uzanan iç varligimizi kusatan ana dilimizin olusturdugu baglar sevgi, saygi, ve güvenin egemen oldugu bir toplumsal yasam kurmamizi saglayacaktir. Bu duygularla kenetlenmis bir toplumun gelecek korkusu olmayacaktir.
Hosça kalin, dostça kalin

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web