Büyük Torbalı

Sokaktaki vatandas!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Sokaktaki vatandas!
Mustafa YETKIL( mustafayetkil@buyuktorbali.com )
243 Görüntüleme
06 Ekim 2010 - 21:47
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

23 Eylül Persembe günü; Büyük Torbali Gazetesi “Almanya’dan mesaj var” mansetiyle çikmisti. Konu: Taskesik Köyü’müze kurulacak olan çöp-lük ya da “Kati Atik Bertaraf Tesisi” ile ilgili Belediye Baskanimiz Sayin Ismail Uygur’un açiklamalari vardi. Uygur, söyle diyordu: “… Te-sis herhangi bir fabrikadan farksiz. Çöpler, çev-reye hiçbir zarar vermeden bertaraf ediliyor. Çöpün ismi kötü. Kimse yakininda olsun istemiyor. Ayni sikintiyi biz de yasiyoruz. Ama kenti yönet-mek sorumlulugu baska bir seydir. Biz bu konuda sokaktaki vatandas gibi düsünmeyiz. Bu tesis, bi-lim ve akil nereye  yapilmasina uygun görüyorsa oraya yapilacaktir. Anlasilan Büyüksehir kararini verince bize de onaylamak düser,” mealinde bir açiklama. Bu tesisin Taskesik’te, Almanya’daki gibi aynen uygulanabilecegine inanmiyo-rum. Projenin zararlari konusunda birçok görüs açiklandi. Gerçegi anlamayan mesut, bilinme-yen atilgan olur, denilir. Fakat gerçekler yarin-lara kendiliginden gitmezler. Dünden gelenleri görenler anlatmiyorsa gerçekler unutulur.
Sayin Uygur, çöp ile ilgili olarak; “Kenti yönetmek sorumlulugu baska bir seydir. Biz bu ko-nuda sokaktaki vatandas gibi düsünemeyiz” di-yor. Sokaktaki vatandas… Arastirilmis midir, bil-miyorum. Ilçemizde kaç üniversite mezunu var? Ben ortalama olarak her evde birden fazla kisinin olduguna inaniyorum. Sokaktaki adamin düsüncesini önemsedigimi belirtirken egitim dü-zeyi ile desteklemeyi amaçladim. Düsünüp karar verirken süpheciyimdir. Düsünceyi elle tutulur olagan seylerle desteklemekten yanayimdir. O-nun içinde eskilerin dedigi su söz dokunur: “Insanlar en az bildigi seye en çok inanir.” Bize masal okuyanlar bu nedenle rahattirlar. Kâ-hinler, hokkabazlar, falcilar da öyledir. Ben süp-heyle bakip sorgulayanlardanim, dedim. Madem bu denli güzel, Izmir’e yakin baska bir yere ku-rulsun bu çöp aritma merkezi… Hem fabrika gi-bi, ne güzel!
Yüksekokul’dan söz ederken egitilmislerin al-datilmayacagini düsündüm. Çünkü egitim yasa-mi ögretir, halkin ve doganin yasalari içinde bü-yümeyi, degisen olay ve kosullar karsisinda dav-ranis degisikliklerine giderek yasamayi ögretir. Annem de beni bu maksatla okuttu. Beni bu hal-ka baglamak ve bizden yardim bekleyenlerin ha-line ortak etmek istiyordu. Gerçekleri çekinme-den söylememin nedeni buydu. Ben de ögrenci-lerimi hiç korkutmadan yetistirmeye çalistim. Büyükleriniz karsisinda basinizi egin, aklinizi degil, sözünü animsatmam bundandir.
***
Herkes kendi aklini begenmekte haklidir. Kim kendini akilsiz sayabilir ki? Mantikça da bu böyledir. Herkes, akildan yana payina razidir. Ben de düsüncelerimizin dogruluguna inanirim. Fakat; “Farkli düsünenleri dinleyip tartisarak ortak akli bunmak zorundasin” diyor aklim bana. Ne demek; “Sokaktaki vatandas gibi dü-sünemeyiz.” Kaldi ki Torbali sokaklari yüzlerce üniversite mezunu ile dolu… Insanlar her seyi baska baska gözle görürler. Düsünce ayriliklari-nin nedeni de budur. Gerçegin bir degil de bir kaç yüzü vardir. Bazilari ayni olayin baska yü-züne bakar, o yüzünde durur. Bu toplumsal ve siyasî olaylarda da böyledir. Uç milyonluk Izmir kentinin çöpünün tamami ilçe merkezine, kus u-çumu, 6-7 kilometre ileride bir alana kurulurken ilgili herkesin düsüncesi vardir ve alinmalidir. Taskesik köylülerine de Torbali’da yasayan-lara da bir daha, bir daha sorulmali. Bilim in-sanlarinin, üniversitelerin tartismasi gereken, il-çemizin en az 30 yil çöplük alacagi bu büyük so-runda yerel yöneticiler; “Sokaktaki vatandas gibi düsünemeyiz!” dememelidir. Sokaktaki vatandasi ikna etmenin yollarini bulmalidirlar.
***
Bizleri yönetenler yabanci bir ülkeye gittiklerin-de o ülkenin derelerine, çaylarina, nehirlerine, göllerine,sehir merkezlerine, bulvarlarina, fabri-kalarina nasil bir izlenimci gözle bakarlar, ne gö-rürler? Yalnizca çöp tesislerini mi? Karsilastirir-lar mi ilçemizle, ülkemizle? Bu ilçenin yillardir birikmis çözüm bekleyen sorunlari var, geç-misten gelen. Iki çayi ve kurumus dere yataklari o yabanci ülkenin akarsulariyla mukayese edil-mis midir? Su havzasinda olmamiza ragmen içi-lemeyen çesme sularimiz, renkli akan artezyen sularimiz var bizim. 30-40 yil önce balik avla-digimiz çaylarimizda kurbaga bile yasamiyor artik!..
Orman, dere ve çay kenarlarinda hayit dallarina asili kalmis naylon ve poset parçalarinin yagmur-lu havalarda bir baska senfoniyi, rüzgârda bir baska sesi çikardigini duymayanlarin, kis ayla-rinda akan çaylarimizda deterjanli sularin köpük daglari yaratmasini görmeyen yerel yöneticilerin sokaktaki adamdan ne farki vardir? Demokrat yöneticilerin, sosyal demokratlarin bu tür gaflari olmamalidir. Vatandas bilir. yaratir, yasatir; unutmaz.
Izmir’in çöpü ilçemize gelecek. Ne diyelim; çö-püm benim, seni çiçekle karsilayacagiz, sevgiy-le. Çünkü seni hiç yadsimadik, hosgeldin, sefa geldin. Biz yillardir alisigiz. Içlerinden kimya-sal atiklarin çiktigi, topragin ve suyun zehir-lendigi, yeralti sularimizin kirlendigi bir ilçeye hosgeldin.. Etraflarini bu kadar çok hayranlari-nin çevirdigi yöneticilerin halki görememesi normal olabilir. Fakat bizim gidecegimiz bir baska Torbali yok. Burada yasayacagiz. Çöp-lügün ortasinda ama bir baska çöplük olmasini istemeden. Bu çöplügü temizlemek için, her seyi ile temiz bir Torbali saglayincaya kadar, “Çöplüge hayir!” diyenlerle birlikte.. Hosça kalin, dostça kalin.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web